Velg korrekt skjerm og få en bedre arbeidshverdag.

Skjermer kommer med forskjellig typer paneler, justeringsmuligheter og egenskaper. Derfor er det viktig å velge riktig skjerm etter behov. I denne guiden vil vi forklare forskjellene på disse slik at du enkelt kan velge en skjerm som passer ditt bruksområde. Mange sitter foran en skjerm store deler av dagen. Det de færreste tenker på er hvordan dette påvirker øynene og kroppen. Det er flere faktorer som kan forårsake ubehag. Noen av årsakene kommer i fra panelet til skjermen, og andre kommer av feil sittestilling.

Kontorskjermer:

En god kontorskjerm gjør at du kan sitte hele dagen foran PC-en uten å bli sliten i øyne og kropp. Er du på utkikk etter en ny for kontorjobbing er det ikke behov for en skjerm (eller flere) med ekstreme egenskaper. Bruker du Office-pakka, sender e-post og bruker nettleseren aktivt kan det være smart å ha en skjerm der du har full kontroll på alle åpne faner og dokumenter.

Vi i Itegra er tilhengere av å bruke en ultrawide skjerm. Da får du plass til alt du trenger uten å miste fokus. Fordelen er at du slipper å ha to skjermer, og mange kan oppleve at dette er mer rolig for øynene og gir bedre effektivitet. Sverger du fortsatt til to skjermer har vi også flere gode alternativer.

Under har vi listet opp noen modeller som er bra for din øyehelse samt har gode justeringsmuligheter slik at skjermen kan tilpasses til akkurat deg. Husk at velger du en skjerm med USB-C med strøm kan du lade PC-en fra skjermen og kutte ut dockingen.

Varenr: 1183500 / Prodnr: LF24T452FQRXEN
Før 1 208,-
1 049,-
Eks. mva.

Skjerm til grafikeren:

Jobber du med video, foto eller grafikk er det viktig at skjermen du bruker har gode egenskaper innen fargegjengivelse og bildekvalitet slik at resultatet blir så realistisk som mulig.

Skjermen bør ha et IPS-panel og oppløsning på 2569x1440 eller over. Under har vi lagt opp noen skjermer som passer både til bildebehandling og DAK:

Prisgunstige skjermer til kontoret:

Trenger du kun en prisgunstig, men god skjerm, med de grunnleggende egenskapene? Da kan du se på modellene vi har under:

Store skjermer til kontoret:

Sverger du til en stor skjerm? Det er du ikke alene om! For mange gir en stor ultrawide skjerm en bedre og mer effektiv arbeidshverdag, mindre slitne øyne og sist, men ikke minst, ser det ganske bra ut med en 49" stående på pulten. Vil du bli kongen eller dronninga av kontoret, og effektivitet, anbefaler vi og investere i en stor ultrabred skjerm.

Portable skjermer til deg på farten:

For deg som trenger å reise eller forflytter deg mye har det kommet mange lette og strømgjerrige skjermer.

Disse er fantastiske i møter der det ikke er storskjerm tilgjengelig eller du trenger å presentere over bordet uten å vise fram alt på skjermen. Disse klarer seg med en USB-C-kabel fra din egen maskin, og er også så små at de får plass i en PC-veske.

Hvor nært skjermen bør jeg sitte?

Først og fremst bør du kjenne på hva som er behagelig for deg og øynene dine over tid. En tommelfingerregel for mindre skjermer er at skjermen bør stå på armlengdes avstand – en drøy halvmeter.

For de større skjermene kan du legge til litt avstand. Sitter du for nært, vil du merke at du stadig må bevege hodet for å se ulike deler av skjermen. Prøv i så fall å øke avstanden. Med en Ultrabre 49 tommer bør du kanskje opp på åtti til nitti centimeters avstand.

Viktige begreper:

 • Oppløsning: Høy oppløsning betyr et skarpere bilde. I dag har de aller fleste skjermer nokså høy oppløsning og du vil sjeldent finne en skjerm uten full HD. Samtidig har 4K Ultra HD blitt mer vanlig. Disse skjermene har et ekstremt skarpt bilde og god fargegjengivelse, men kan koste noen kroner ekstra.

  De fleste skjermer i dag har Full HD (1920x1080) oppløsning eller mer. Pass på at størrelse står i stil med oppløsningen. En liten skjerm med 4K oppløsning vil ikke være optimalt. Samtidig som at en 35'' med full HD oppløsning ikke vil gi samme skarpe bilde. Avstand man sitter fra skjerm vil også påvirke bildet. En stor og/eller ekstra bred skjerm med høy oppløsning kan fint erstatte 2 skjermer i et hjemmekontor. Husk å benytte korrekt type tilkoblingskabel for gitt oppløsning. VGA er analog og har noen begrensninger i maksimal oppløsning. Og noen kilder krever digitalt signal (HDMI, DVI eller DisplayPort)  

  Du kan lære mer om oppløsning og skjermstørrelse i denne YouTube-videoen.

 • Kontrast: Oppgis i forskjellen mellom absolutt sort, til absolutt hvit som skjermen kan gjengi. Det oppgis i 2 verdier, statisk og dynamisk. Disse kan kun sammenlignes med hverandre. En statisk kontrast oppgis vanligvis som 1:1 000, mens en dynamisk kontrast oppgis i 1:1 000 000. Det gir en indikasjon på bredde i fargegjengivelse.

 • Responstid i millisekunder: Dette oppgis i 1 ms til 16 ms. Den standardiserte måten å måle dette er ''Grått-til-Grått'' og er tiden det tar for en pixel å endre farge fra grå, til annen farge, og tilbake til grå. Jo lavere responstid, jo raskere fargeendringer per pixel. Skjermer med høy responstid vil ofte gi etterslep på bilde ved raske endringer (fenomenet kalles "ghosting").

 • Curved: Dette er da buede skjermer. Gjør seg godt på en arbeidspult der man sitter korrekt foran skjermen. Her får man lik avstand til alle hjørner av skjermen. Hvor buet skjermene er oppgis i en verdi som heter ''R'' (radius).
 • Ergonomi: Det er viktig med korrekt sittestilling når man bruker mange timer av dagen foran skjermen. Flere skjermer har mulighet for høydejustering og rotasjon/tilt
  i selve foten som følger med. Pass da på at skjermen kommer i en høyde slik at du unngår å se ned mot den med buet nakke.

Hvis skjermen du ønsker ikke har justeringsmuligheter i foten så kan man benytte ett skjermstativ for ønsket plassering eller vinkel.
Disse kan plasseres på skrivebordet eller festes i kanten med klemmefeste hvis man ønsker mer plass på skrivebordet.

OBS! pass på at valgt skjerm støtter VESA festeanordning dersom du vil benytte et annet stativ. VESA er en standard for avstanden mellom skruehullene på baksiden av skjermen for stativer. De fleste skjermer støtter VESA 75 eller 100.

Ikke glem tilbehøret:

Varenr: 846069 / Prodnr: II-DPMDPM12-B020
65,-
Eks. mva.
Varenr: 846094 / Prodnr: II-DVIMHDMIM-B020
65,-
Eks. mva.