Hvordan sette opp nettverk hjemme?

Å sette opp eller forbedre et nettverk hjemme er enklere enn de fleste tror.

Her er guiden som hjelper deg i gang eller med å forbedre et allerede eksisterende nettverk. Velg din kategori under og få opp farta.

Husets nettverk kan sammenlignes med blodårene i kroppen, der ruteren er selve hjertet. Ruteren tar internettlinjen inn i huset ditt og fordeler nettet ut til de enheter som skal kobles på det trådløse nettverket. Det første som vil møte deg når du skal se på en ruter er bokstavkombinasjoner og tall. Frykt ikke, det er ikke så vanskelig som du tror!

Hvilken hastighet trenger du?

De fleste routere/rutere som selges i Norge i dag kommer med AC-standard (802.11ac), også kalt Wi-Fi 5. AC-standarden er best egnet til å håndtere mange tilkoblede enheter på nettverket. Tallet som følger etter bokstaven indikerer den maksimale dataoverføringshastigheten du kan oppnå på ditt trådløse nettverk. Hastigheten mot internett begrenses til hvilken hastighet du har fra din internettleverandør. For eksempel betyr AC1750 maksimalt 1750 megabit per sekund. Hvis du spiller eller streamer mye film fra nettet, krever dette mye ressurser. Husk dette når du velger router.

I senere tid har det også dukket opp routere med støtte for Wi-Fi 6, såkalt AX-standard (802.11ax). Fordelene med Wi-Fi 6 er generelt høyere hastighet, høyere kapasitet, bedre ytelse med flere enheter og lavere strømforbruk. Produktsortimentet som støtter den nye standarden er derimot foreløpig begrenset, men vil komme fortløpende. Kapasitetsfordelene vil uansett også komme eldre enheter til gode.     

Mesh-nettverk

Et mesh-nettverk er en Wi-Fi løsning for hjemmet som holder nettverket stabilt i alle rom, uansett planløsning. Produktene er enkle, og designet for å gi deg optimal dekning der du har behov.

Det er en kjent problemstilling at ruteren ikke gir tilstrekkelig nettverk til hele boligen, spesielt om huset er stort. Tidligere har rekkeviddeforlengere (range extender) vært løsningen for å gi godt nettverk i hele hjemmet ved å forsterke ruterens signaler. Men dersom nettverket ditt ikke er godt nok bør du velge mesh.

Kort fortalt består Mesh-nettverkene av to eller flere, mindre enheter, som mottar, sender og forsterker dine trådløse signaler og fordeler signalene til hele hjemmet. Du kan montere inntil ti mesh-enheter i samme hjem som vil gi en betydelig bedre dekning enn en tradisjonell ruter. I det nye systemet kan du benytte samme nettverksnavn og passord noe som gjør det enkelt å administrere.

Se våre mesh-nettverk

Varenr: 926163 / Prodnr: DECO M5(3-PACK) V2.1
1 749,-
Eks. mva.

Nettverk på hytta

Det er stadig vanligere å ha nettverk på hytta, og det aller første du må gjøre er å finne ut om det finnes en leverandør av bredbånd eller fiber i ditt hytteområde. Hvis ikke dette er mulig har mange 4G-dekning i fritidsboligen, men ved streaming av film fra mobil bruker du raskt opp datapakken. Hvis dette likevel er eneste og eneste alternativ for deg bør du anskaffe deg en 4G-router med en tilhørende SIM slik at hele familien kan ha glede av nettet.

Varenr: 872751 / Prodnr: ARCHER MR200
799,-
Eks. mva.

Kablet eller trådløst?

Kablet tilkobling til nettverket er det raskeste og mest stabile, der dette er mulig. Et kablet nettverk derimot har sine fordeler da det ikke har de samme begrensninger på avstand og hastighet som et trådløst nettverk.

Kablet nettverk bruker en standard nettverkskabel med RJ-45 kontakt. Det finnes flere varianter av nettverkskabler som CAT 5, CAT 5E og CAT 6. For optimal hastighet (opp til 10 Gigabit) må du bruke en CAT 6 eller 6a.

Se vårt utvalg nettverkskabler

Varenr: 846186 / Prodnr: II-C6UTP-W100
79,-
Eks. mva.
Varenr: 846187 / Prodnr: II-C6UTP-W150
99,-
Eks. mva.

Switch (Svitsj)

Med en switch kan du enkelt bygge på ditt kablet nettverk og koble til PC, TV, konsoll, skriver, mediaspiller (Apple TV) osv. Switcher finnes i en mengde varianter med ulikt antall nettverksporter, fra 5 helt opptil 48, som dekker ulike behov. Vi kan dele opp svitsjer i ulike kategorier.

Enkel switch – Disse switchene fungerer som et enkelt "nav" eller en forgrening i nettverket uten mulighet til å administrere eller styre trafikken. For et enkelt hjemmenettverk med PC, TV og spillkonsoller dekker disse switchene ofte kundens behov.

Smart switch – Med en smart switch (også kalt web managed) kan du enkelt prioritere og administrere hastighet med mer. Det finnes også en mulighet til å dele opp i flere «logiske» nettverk. Det vil si at noen porter er dedikert til «hjemme kontor» og/eller ungdommenes nettverk for spill og TV streaming.

PoE switch – Stadig flere enheter i det smarte hjemmet må kobles til internett og trenger strøm, eksempelvis overvåkingskamera eller et aksesspunkt. Med en PoE switch kan du føre strøm til et overvåkingskamera via nettverkskabelen. Dette er praktisk om du for eksempel skal henge et overvåkningskamera i taket eller ute på veggen, der du ikke har en stikkontakt for strøm. PoE-mulighet finnes på alt fra enkle og billige switcher til de mer profesjonelle og dyrere switchene, og du kan fint kombinere de ulike switchene.

Varenr: 879185 / Prodnr: TL-SG108E
321,-
Eks. mva.
Varenr: 912806 / Prodnr: US-8-60W
1 228,-
Eks. mva.